26 Kas 2009

Thanksgiving Yemeği ve Black Friday

Bugün burada her yer tatil.. ABD'de büyük tatillerden biri bugün.. Neredeyse her yer, marketler hatta alışveriş merkezleri bile kapalı çünkü bugün şükran günü..
Her yıl Kasım ayının son perşembesi kutladıkları bu günde aileler bir araya gelir ve Allah'a verdiği nimetlerden dolayı şükrederler..Güzel bir birşey tabii..

Gelelim buralardaki aile bağlarına ve neden böyle birşeye ihtiyaç duyduklarına..
Buralarda aile bağları açıkçası genel olarak kopuk..Yani çocuklar 18 yaşından sonra ailelerden ayrılıp , kendi başlarına yaşamaya başlıyorlar.. Hatta kendi paralarını kazanıp öyle okuyorlar.. O yüzden üniversitede okuyup, ek iş yapan çok kişi görebilirsiniz.. Hatta şunu söyliyeyim Harvard Mezunu doktor düşünün , Harvard'da okurken para kazanmak için boya-badana yapıyormuş.. Ne ilginç değil mi :)) Hem de babasının maddi durumu çok iyiyken..
Gençler tek başlarına hayat kurmaya ve yaşamaya devam ederlerken böyle günlerde yani şükran gününde aileleriyle bir araya geliyorlar.. Yani bizimkiler kadar aile bağları çok sıkı değil.. İlginç ve üzücü tabii..
Hatta buradaki yaşlılara baktığınızda genel olarak çok dinçlerdir çünkü kendilerine bakacak etrafında insanları yoktur.Ya tek başlarına yaşıyorlardır ya da eşleriyle yaşıyorlardır.. Gerçekten zor bir durum o yüzden de hep genç kalmalılar ve çalışmalılar.. Markette çalışan olarak 70 yaşında birini görürseniz hiç şaşırmayın..
Ayrıca burada dikkatimi çeken başka durum ise söylendiği gibi bekaret durumu.. Yani 16 yaşında kızlar, aileleri ve arkadaşlarıyla bir gece partisi düzenleyip o gece genç kadın oluyorlarmış :) Ne kadar bize ve geleneklerimize uzak değil mi :) Özgürlükler ülkesinde herkes ve herşey epey bi özgür :)

Neyse ABD gözlemlerimi bırakıp, gelelim şükran günü neden kutlanıyor,bunun hakkında kısaca bilgi vereyim:

Şükran gününün hikayesi 1620 yılında İngiltere’den May Flower gemisi ile Amerika’ya, rüyalarındaki bir hayata ulaşma arzusu ile gelen insanlara dayanıyor. Aylarca süren yolculuktan sonra hasta ve açlıktan bitap düşmüş şekilde varan İngilizler’in hikayesidir..
İngilizler, 387 yıl önce gemiden indiklerinde onları meraklı bakışlarla Kızılderililer karşılar, onlara yiyecek verir. Hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler.
Kızılderililer’in yardımı ile yeni hayatlarına başlayan İngilizler aradan geçen senelerden sonra hayatlarını düzene sokarlar ve ilk geldikleri gün kendilerine sofralarını açan, onlara yardımcı olan Kızılderililer’e şükranlarını sunmak için İngiliz Vali William Bradford tarafindan büyük bir ziyafet hazırlanır ve Kizilderililer davet edilir.
Kızılderililer’in şefi Massoit, 90 Kızılderili ile bu yemeğe katılır. O günden sonra her hasat sonrasında bu yemek geleneği sürer. Ama ilk olarak 1863 yılında Amerika’nın o dönemdeki Başkanı Abraham Lincoln, Şükran Günü’nün ulusal bir bayram olmasini meclise önerir.
Resmi olarak bu öneri bazı sebeplerden dolayı meclise taşınmaz ama Amerika’nın çoğu bölgesinde bu gelenek sürdürülür. Lincoln döneminde ele alınamayan bu öneri, 78 yıl sonra, yani 1841 yılında o dönemin Amerikan baskani Franklin Roosevelt tarafından tekrar meclise taşınarak karara bağlanır ve bu tarihten itibaren her yılın Kasım ayının son Perşembesi “Şükran Günü” olarak, ulusal Bayram ilan edilir.
Tabii kızılderililere bu kadar şükran duyarken daha sonra neden aralarında yıllarca savaş olmuş ve kızılderilileri ortadan kaldırmaya çalışmışlar bunun hakkında birşey diyemiyorum..

Bu akşam, eşimin hocasında ailesiyle kutladığı Şükran Günü yemeğine davetliyiz..Sanırım ailemizden uzak olduğumuz için bu geceyi tek başımıza geçirmemizi istemediler :)
Şükran günü nasıl geçiyor neler yapıyorlar bunu da daha sonra anlatacağım :))

Gelelim Black Friday'e..
Yarın yani şükran gününden bir gün sonraki cuma günü burada Black Friday olarak geçiyor.. Genel olarak işyerleri tatil olsa da tüm mağazalar bu günde açıktır.Hatta bugün için alışverişin tavana vurduğu gün de diyebiliriz..
Bugünde tüm mağazalar yaklaşık %80'lere varan indirimler yapıyor..(Bu da şükranlarının bir sunumu olsa gerek :) Hatta Macy's gibi mağazalar normalde sabah 10'da açılırken bugünde sabah 5'te kapılarını açıyorlar.. Tabii sabahın o saatlerinde mağazaların önündeki kuyruğu görmeniz gerek.. Çoğu kişi geceyi kapının önünde sabahlıyormuş :) Çılgınlar tam :)))

Yarın bizim için epey yoğun bir gün olucak..Sabahtan eşimle Türk Camii'ne gidip Bayram namazına katılacağız. Daha sonra da oraya gelen herkesle büyük bir kahvaltı , ardından da bayramlaşma olacak.. Türkiye'den uzak olsak da vatandaşlarımızla tanışmak ve bayramlaşmak eminim çok güzel olacaktır..
Memleket havası işte, her ne kadar Türkiye'deki gibi olmasa da bu bile güzel..
Oradan çıkıp Black Friday furyasına katılıp son alışverişlerimizi de yapıp uçağımıza yetişeceğiz..
Yarın akşamüstü inşallah Türkiye'ye dönmek üzere uçağımıza bineceğiz :)))))

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Hayırlı yolculuklar ve iyi bayramlar:)

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

Çok teşekkür ederim cnm sanada iyi bayramlar ;))

... dedi ki...

Meltemciğim böyle farklı sosyal yaşamları direkt ağızdan duymayı-okumayı çok seviyorum. Seninkine benzer bir blog daha vardı, ingilteredeki yaşamını ve hayatı anlatırdı ama artık yazmıyor blogu iptal etmiş ne yazık ki. Ama seni keşfettiğime çok mutluyum inan. Bayramını tebrik eder, hayırlı yolculuklar dilerim. Aldığın cicileri güle güle eskit...

Archilemi dedi ki...

İyi bayramlar.Black Friday hayallerimden biri bakalım birgün orda olmak ksımet olacakmı

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

@archilemi teşekkür ediyorum umarım sende bir gün buna katılırsın..biraz önce best buy'un önünden geçtik burada aksam 10suanda,önünde daha bu saatte en az 20 kisi vardı;)millet tulumlariyla önünde yatıyordu resmen sabah ne olur bilemiyorum;))hınca hınç olur kesin.. Resmen çılgın Cuma olucak belli;) @Victora güzel yorumun için çok teşekkür ediyorum.. değişik insanları tanımayı ve onları incelemeyi çok seviyorum..onlardan öğreneceğimiz çok seyin olduğunu düşünüyorum,öyle değil mı ;)) hepinizi çok öpüyorum, sevgiler veee iyi bayramlar;)