18 Kas 2009

Amerikalılar Sanıldığı gibi Aptal ve Şişman Değil!!

Buraya gelmeden önce kafamda Amerikalılar hakkında nedense tembeller, aşırı şişmanlar, aptallar vs diye bir kanı vardı.. Açıkçası nasıl böyle bir kanaat oluştu bende bilmiyorum ama sanırım birçok kişide var bu düşünceler...
İşte bu konudaki düşüncelerim:
1- Amerikalılar kesinlikle şişman bir millet değil (en azından kuzey bölümü hiç değil).. Şimdiye kadar aşırı kilolu en fazla 10 kişi görmüşümdür. Bu da bence gayet normal bir sayı..
Mesela ben çok çabuk kilo alabilen biriyim.. Ne yazık ki , '' ohh yiyorum kilo almıyorum'' hayatımda hiçbir zaman diyemedim, ahh ahh :) O yüzdende hayatımın genel olarak büyük kısmı balık etli olarak geçmiştir.. Sürekli rejimdeyimdir ya da rejime gireceğimdir :)) Buraya gelmeden önce içimden ''ohh yaa ilk defa sokakta milletin içinde zayıf duracağım'' diye düşünürken, olmadı işte ben yine aynı benim :)) Çünkü Amerika'da genci, yaşlısı , işçisi, doktoru herkes ya koşuyor ya da spora gidiyor.. Spor salonları hiç boş kalmıyor.. Hem de salonların ücretleri çok uygun, aylık 15 dolar civarında..Yani burada spor yapmak lüks değil, ihtiyaç olarak görülüyor.. Saat beşten sonra yada sabah erken saatlerde dışarda koşan ,bisiklete binen insanları çok görürsünüz.. Tabii o insanları gördükçe insan kendinden utanıyor, kendini sokağa atıp ,koşmak istiyor..
İşte, bizde ne yazık ki böyle bir alışkanlık yok.. Yani annelerimiz babalarımız yeni yeni dışarda yürümeye başladılar belki de.. Böyle bir ortamda büyümedik biz yani en azından ben büyümedim.. Annemle babam ikisi de çalışırlardı, annem gelince kendini mutfağa atardı babam yorgun argın gelip kendini koltuğa bırakırdı.. Yani hayatımda hiçbir dönem annemin işten gelip kendini sokağa koşmaya attığını görmedim ben.. Bizim bu alışkanlığı oturtmamız gerekiyor.. Yani bu sözler başta eşimle bana açıkçası.. Bir süre yapsak sonra alışkanlık olacak ama bir türlü başlayamıyoruz işte..
Umarım başta ben olmak üzere bizde millet olarak spora ve sağlıklı yaşama daha çok önem veririz.. Birbirimizi gördükçe spor yapmayı arttırırız!!
Hem burada yaşlısı bile koşuyor, gerçekten.. Daha öncede yazdığım gibi yaşlılar spor yaptıkları için, onlara yaşlı bile diyemiyorsunuz, genç ve dinçler..Ya bizim yaşlılarımız? Çoğu ya dizlerinden ya belinden şikayetçi çoğu da yürüyemiyor..Öyle değil mi? Peki ya neden? Bence bunu düşünmeliyiz.. 2-Burada o kadar çok milletten insan var ki , burada kalabilmek ve normal düzeyde bir hayat yaşayabilmek için çok çalışmanız gerekiyor.. Bu yüzden herkes çok çalışıyor ve çabalıyor yani burdaki insanlar kesinlikle tembel değiller..
Ayrıca zaten ABD halkı diye birşey de diyemeyiz.. Burada yaşayanların çoğunluğunun geçmişine baktığınızda ya bir yerlerden göç etmişlerdir ya da büyükleri göç etmiştir.. O yüzden çok çalışmak zorundalar..
3- Bilim kesinlikle burada çok ileri düzeyde çünkü dünyanın her bir bölgesinden muazzam bir beyin göçü var buraya.. Yani en basitinden sağlık açısından karşılaştırıldığında kesinlikle ABD çok ileri düzeylerde.. Bizler burada uygulanan bir ameliyatı yada uygulamayı ancak 6 ay sonra hayata geçirebiliyoruz (bunlar aynen eşimin sözleridir)
Souç olarak, Türk halkı ve başta ben!! Kesinlikle silkelenmeliyiz.. Kendimizi geliştirmeli, çok kitap okumalı yani yerimizde saymamalıyız.. Unutmayın ki o beyin göçüyle gidenler aslında bizim insanlarımız.. Öyle Amerikalılar salak zaten , bi işe yaramazlar yalanlarına inanmadan çok çalışmalıyız.. Bu tamamen bir aldatmaca..

Sonuç olarak buraya gelmeden Avrupa'nın daha iyi olduğunu düşünsem de buraya gelince fikrim tamamen değişti.. Buralarda yaşanır ama işiniz yada bir uğraşınız olmak kaydıyla. .Yoksa çok sıkılabilirsiniz.. Çünkü hayat çalışma ve tüketim üzerine kurulu..

7 yorum:

Aicha! dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş :) Gerçekten hiç spor yapmıyoruz ama yapmak isteyenlere (mesela ben) maddi durumu engel oluyor, çünkü spor yapmak lüks bir olay ve sanki sadece zenginler spor yapabilir gibi bir anlayış hakim !

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

Kesinlikle dogru soyluyorsun gercekten Turkiyede spor salonlarinin fiyatlari cok yuksek..ve spor yapacak cok fazla yer olmuyor genelde, yani sokaga cikip yuruyus yapmak hem zevksiz hem de egzos kokulariyla olur..AMA bir sekilde alternatif bulmaliyiz

tuku dedi ki...

Hepsi fasa fiso meltem istedikten sonra yapar insann diyorum ve 1,5yıl içinde aldıgım 6kilomla uzaklaşıyorum:P

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

Dur uzaklasma hemen o zaman ;) bende kolay kilo aliyorum istemek lazim tabi AMA dusunsene etrafinda yada sokaga ciktiginda kosan spor yapan insanlari gorunce etkilenmez mi insan..bence Iyi Birsey boyle olmasi.. Umarim o istek bir an once gelir Bize ;))))

pembe fiyonk dedi ki...

burada sosyetik sporlar denilen yüzme,kayak ,paten okullarda beden eğitimi olarak veriliyor(bunlar saydığım en basit dersler,nerdeyse anaokulundan başlıyor)
yurtdışında bunları yapmak normal birşey,yani burada ki gibi cv ye eklencek ilginç bir durum değil.
kendi beden eğitimlerimizi düşünecek olursak bizi yaş ağaç misali,genç yaşta hamlamış bıraktılar:)

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

Ewt kesinlikle dogru soyluyorsunuz bu egitimler kucuk yasta herkese veriliyor, bizim oralarda ise ancak belli anaokullarda veriliyor bunlar..umarim Hersey daha iyi olur ulkemizde...

pembe fiyonk dedi ki...

inşallah daha çok çalışmak,örenmek eğitmek lazım:)sevgiler