29 Eki 2009

San Francisco

San Francisco gezilmesi hem zevkli hem de gezme alani olarak kucuk bir yer.. Yani sehri yuruyerek 4 gunde gezip bitirebilirsiniz..

Oncelikle sehirde kalacak sureniz azsa,burada mutlaka gormeniz gereken yerler bence sunlar:
1-Golden Gate Bridge
2- Sanati ve tablolari seviyorsaniz Palace of the Legion of Honor
3- Coit Towerdan sehrin panaromik gorunumu
4- California Academy of Sciences'da planeterium showuna katilmak
5- Pasifik okyanusu sahiline gun batiminda gitmek ,upuzun kumsali koskocaman dalgalari izlemek..
6-Alcatraz adasina gitmek..

Gelelim genel olarak gezilecek yerlere..
Golden Gate Bridge..
Sehrin sembolu haline gelmis dunyanin 2. uzun koprusu. Kopru yayalara acik oldugundan istediginiz sekilde (yaya yada bisikletle) kopruden gecebilirsiniz..

Dusunuyorum da, bizde de ayni kopruler varken , neden bizimki hala yayalara kapali ve tamamen tasit yigini haline getirilmis anlayamiyorum.Burdaki kopruyu gorebilmek icin dunyanin her yerinden insanlar geliyor.. Ilginc olan ne biliyormusunuz, koprunun kenarlarinda bel hizasi haricinde baska hic bir tel orgu vs olmamasi..
Demek istedigim su ki..
Amerikalilarin en iyi yaptigi sey, koklu bir tarihleri olmamasina ragmen sehirlerini iyi pazarlamalari.. Her gordukleri eski seyi kapatmislar eser haline getirmisler..Suslemisler, puslemisler, her yerde anlatmislar.. Boylece sehirlerine bir dolu turist cekmisler..

Bir sonraki yazimda anlatacagim, 1960'larda hapishane olarak kullanilan bir adayi bile aynen oyle birakmislar turizme acmislar.. Dusunun ki sirf o adaya gidebilmek icin bir kisi 36 dolar veriyor ki adaya gunde en az 1000 kisi gidiyor..
Peki bizde ne yapiliyor?? Mesela Bayrampasa Cezaevini bosalttilar ,en azindan kucuk bir bolumunu ayirsalar turizme acsalardi hic mi giden olmazdi.. Ben bile icini cok merak etmeme ragmen, cezaevini kisa bir sure acip hemen kapattilar..

.


Neyse Golden Gateden cikip sahil boyunca sehir merkezine dogru yurudugunuzde yol uzerinde Palace of Fine Arts ve Exploratorium'u goreceksiniz.. Exploratorium daha cok cocuklara uygun bir yer..Ziyaretcilere degisik deneyler yapabilecekleri bir ortam hazirlanmis..
Palace of Fine Arts ise eski donemlerde uygarliklarin sanat eserlerini tanitan bir muze..
Yola devam ettiginizde sehrin en eski tasima sistemi olan ve diger bir sembolu haline gelen Cable Carlara binmenizi oneririm..Sehri onla gezmek guzel oluyor..Cable Carlar aslinda bize yabanci degil Istiklal Caddesinde gordugumuzle ayni..

.
Yine sahil boyunca ilerledigimizde Fishermans Wharf'a ulasiyorsunuz..

Burasi degisik yemek yerlerinin, hediyelik esyalarin, sehir turlarinin kalkis noktasinin oldugu bir yer..Cok hareketli ve eglenceli bu yere birkac kere gideceginizden eminim..
Fisherman's Wharfta en dikkat ceken yerlerden biri ekmek yapilan bir firin..Yuvarlak ekmegin icini oyup,kase gibi icine corba koyulup ikram edildigini ilk gordugum yerde burasi :) Ekmeklerini tavsiye ederim.


Diger dikkat ceken yer Pier 39..Burada hediyelik esyalar, degisik yemek yerleri vs var..Gezmesi guzel tavsiye ederim

.
Ayrica Pier 39'un sahil kismindaki bir alanda en az 100'e yakin deniz aslani gorebilirsiniz.
.

Yine sahil yolunda Golden Gate ile Fishermans Wharf yolu uzerinde bulunan Ghiradelli Square'de eski cikolata fabrikasinin yerine kurulmus olan dukkanlardan ucretsiz cikolata yiyebilirisiniz.. Ghiradelli cikolatalari bu sehrin en unlu cikolata markasi..

Gelelim tekrar Fishermans Wharf'a..
Fishermans Warfta 2 tane muze var..Birincisi Wax Museum..Bircok sehirde oldugundan bilirsiniz balmumu muzesi..Daha once hic gitmemisseniz balmumu muzesine tavsiye ederim..Ama cok fazla kisi yok icinde..


Digeri ise Believe or Not Muzesi (ister inan ister inanma muzesi). Daha oncede bu isimle televizyon programi olan bu muzede dunyanin degisik yerlerinde olan , insanlari sasirtan olaylar ya da konular var..
Ayrica akvaryum gormek isteyenler icinde Bay Aquarium bulunuyor..Fakat bu akvaryum cok buyuk olmadigi icin daha once akvaryum gormusseniz pek tavsiye etmiyorum.. Simdiye kadar Amerikada gordugum hicbir akvaryum beni tatmin etmedi diyebilirim..Hepsi kucukler..

Sehiri panoromik olarak gorebileceginiz en guzel yer Telegraph Hill'de bulunan Coit Tower..Ayni anda San Francisconun iki buyuk koprusu olan kuzeybatidaki Golden Gate ile kuzeydogusundaki Bay Bridge'i gorebilirsinizz..
Bay Bridgenin bir ozelligi de koprunun iki katli olmasi..Ust kisimdan sehre gelis, alt kisimdan sehirden gidis yolu bulunuyor..

Coit Towerdan Bay Bridge..

Coit Towerdan Financial District bolgesi..Sehirde tek gokdelenler,yani buyuk sirketlerin oldugu,ekonominin kalbinin attigi bolum..

Coit Towerdan unlu Alcatraz adasi..Bu ada 1960li yillarda hapishane olarak kullanilmis..

San Franciscoda parklar cok fazla..En buyugu eskiden askeriyenin kullanmis oldugu Presidio.. Golden Gate'e cok yakin..Ayni zamanda icinde biraz once de bahsetmis oldugum Exploratorium ve Palace of Fine Arts var..
Digeri Golden Gate Park..Kopruye gore ayni hizada guneyde kaliyor..
Golden Gate Parkta De Young Museum, Conservatory of Flowers , Japanese Tea Garden, California Academy of Sciences var..
De Young muzesinde, yine dunya ressamlarinin tablolari var.
Japanese Tea Gardende dinlenip cay icebilirsiniz hos bir yer..
Conservatory of Flowersta da dunyanin degisik bolgelerinden cicek ornekleri getirilip bahce ortami olusturulmus..Cok buyuk bir bahce degil ama..
Bu parkin icinde en begendigim yer California Academy of Sciences..
Buyuk bir binanin icinde bir bolumu akvaryum, bir bolumu Afrika canlilarina, bir bolumu dunya iklimlerine, bir bolumu amazon ormanlarinin canlandirilmasina ayrilmis..

Akvaryum bolumu
Bir yer var ki (en guzeli buydu bence) Planeteriuma yani uzaya ayrilmis..Bu yerde koskacaman, yuvarlak sinema perdesini tepenizde dusunun, perde de uzay anlatiliyor..Tamamen uzay ortamida gunesin olusumu, dunyanin donusu gezegenler anlatiliyor..Ama oyle oluyorki seyir boyunca kendinizi uzayda , uzay aracinin icinden dunyayi gunesi goruyormusunz gibi hissediyorsunuz.. O anda dunyada en guzel gorunmesi gereken seyin uzay oldugunu anliyorsunuz..Muthis bir yer mucize yani.. Hala etkisindeyim belli oluyor dimi :)

Diger parkta Lincoln Park..O da Presidio ile Golden Gate Park arasinda bulunuyor..Burada gezilmesi gereken yer Palace of the Legion of Honor..Dusunen adamin dunyadaki 5 orjinalinden biri bulunan bu muzede degisik ressamlarin eserleri bulunmakta..


San Francisco, Kuzey Amerikanin orta kisminda en doguda bulunuyor.. Bu yuzden de Pasifik Okyanusuna uzun bir sahili var.. Pasifik okyanusunun suyu ekim ayi olmasina ragmen buz gibiydi.. Yazin bu denize nasil giriyorlar ya da su isiniyor mu anlamiyorum.. Sanirim yazin sicak su akintisi geliyormus buralara.. Yoksa girilecek gibi degildi su.. Bu upuzun kumsala gun batiminda gelmenizi oneririm..Koskocaman dalgalar ve gun batimi cok guzel oluyor..

Gelelim alisverise :)
Burada alisveris yapabileceginiz en guzel yer Union Square..Ne kadar buyuk markalar varsa hepsinin burada magazasi var..Tabii fiyatlari cok uygun degil.. Ama alisveris yapmasaniz bile gezmesi guzel oluyor..
Alisveris icin gezilmesi ikinci yer ise Chinatown..Bu cin mahallesi Amerikadaki en buyuk cin mahallesinin oldugu yer..
Buradaki cin dukkanlarini gezmek gercekten cok eglenceli.. Yani adamlar butun buyuk markalarin taklitlerini yapmislar :)) Insan gezerken vay be diyor :) iyi benzetiyorlarda..
Hem degisik cin esyalarina, cin kiyafetlerine bakmak, bir medeniyeti tanimak guzel oluyor..

Chinatown Gate (kapisi)

Sonuc olarak ,San Francisco gezmek icin guzel bir yer..Fakat sokaklarda cok fazla evsiz var.. O yuzden geceleri sokaga cikmak insani urkutuyor..

San Franciscoyla alakali diger anlatacagim yer Alcatraz adasi..Orasi basli basina bir yazi oldugundan onu bir sonraki yazimda anlatacagim :)

2 yorum:

tuku dedi ki...

Meltemmm kaplumbagalar bir harika görünüyor yemeye kıyamaz insan onlarııı

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

:))) dimi yaa..ama gezmekten o kadar acikiyorsunki koluydu bacagiydi derken ekmek hayvancagiz telef oluyor :))