10 Ağu 2009

Kahramanmaraş - Şanlıurfa - Harran

2007 yazında eşimin memleketi olan Adıyaman'a gitmiştik. Orada kaldığımız sürede de etraftaki illeri gezelim dedik. Önce K.Maraş'a geçtik.
K.Maraş'ın hemen hemen her yerinde Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlıklarını anlatan yazılar ve heykeller görmeniz mümkün. İnsan bir anda o günleri düşünüp, duygulanmadan duramıyor. Daha sonra tepedeki kaleye geçtik. Kaleden şehirin manzarasını izlemenizi tavsiye ederim.Tabii Maraş'a gelmişken meşhur Maraş dondurmasını yemeden de olmaz..
Şehrin söylenildiğine göre en iyi pastanesi Yaşar Pastanesi'ne gitmenizi tavsiye ederim.. Pastanenin iç dizaynı çok güzel..Savaş yıllarından kalan malzemeleri, eski çanakları, çömlekleri,ibrikleri.. duvarlara ve tavanlara asmışlar ..Baktığınızda bir tarih gözünüzde canlanıyor..Dondurmaya da gelince, tarifi yoktur herhalde..Çok lezzetli ve dakikalarca bıçakla kesmemize rağmen bile bir türlü kesemedik, o kadar sert :)













Daha sonra Şanlıurfa'ya geçtik..Bu üç şehir arası hemen hemen 1-1.5 saat arası..O yüzden kolayca ulaşabiliyorsunuz. Hem oralarda terör de yok, yani ulaşımı da güvenli.
Urfa'da öncelikle Balıklı Göl'ü gezdik. Çok güzel bir yapı.. Tepedeki Mancılık 'ı aşağıdan görebiliyorsunuz.
Biraz tarihinden bahsedeyim. Balıklı Göl'ün tepe kısmında 2 tane sutün bulunmakta.Bu sütunlara Mancılık adı veriyorlar. Bu sütunlardan ip gerilerek Hz. İbrahim'i aşağıdaki Balıklı Gölün olduğu yere (tabii o zamanlar orda ateş ve odunlar varmış) atmışlar..Hemen hemen herkes bilir..Ateş su oluvermiş, odunlar da balık..Bu yüzden de gölden balık yemek yasaktır..




































''Ey ateş, İbrahimin üstüne serin ve selamet ol''

Çok hoş yerler..Balıklı Gölün yanındaki çeşmelerden su da akmakta..İnsanlar bu suyun şifalı olduğuna inanıyorlar..O kadar ki oraya gideceğimi öğrenen bir hastam bile bana ordan su getirmemi istedi :)
Daha sonra Hz. Eyup Makamına gittik. Yaklaşık yarım saatlik sürüşle ulaşabiliyorsunuz. Hz. Eyup bilindiği üzere vücudunda bir dolu yaralar çıkmış, ama yine de Allah'a dua edip, hep sabretmiş bir Peygamber..Bu yüzden buraya gelip, şifa bulacağına inanan çok kişi var..


































Daha sonra da Harran Ovası'na gittik. Harran çok kuru,toprak bir yer..Çoğunlukla etrafta kerpiçten evler vardı..Yazın sıcaktan,kışın soğuktan korunabilmek içinmiş.. Harran'da eski tarihi üniversitenin olduğu bölgeye gittik..Bir de eski bir kerpiç evin model olduğu bir evi gezdik..
















Hiç yorum yok: