3 Ağu 2009

Granada-İspanya

İspanya Gezimizde Granada'yı da gezdik. Granada'yı herkes Alhamra Sarayı ile bilir.
Hamra Sarayı Endülüs Emevileri zamanında yapılmış bir saray. Gerçekten çok ihtişamlı bir saray..Unesco tarafından koruma altına alındığından günlük belli bir sayıdan fazla ziyaretçi kabul etmiyorlar.Bu yüzden önceden randevu alınarak gidilmesi gerekiyor.
Alhamra Sarayının oymaları çok dikkat çekiciydi. Hele havuzlarına bakıp kalmaktan kendiniz alamıyorsunuz.
Ayrıca sarayda Gererallife Bahçesi (Cennet Bahçesi) denen bir bölüm var ki, eşi benzeri olmayan çiçekler ve ağaçlarla büyüleniyorsunuz.
Saray öyle yapılmış ki bahçeleriyle kendine yetebilen bir saraymış. Bu yüzden şehir Hristiyanlar tarafından işgal edildiğinde yaklaşık 3 yıl kadar saray halkı kaleleriyle kendini koruyabilmiş ve içinde yaşayabilmiş. (Teslim olsunlar diye içeriye giriş ve çıkışlar tamamen engellenmiş.)















Resim: El Hamra Sarayının içi










Generallife Bahçeleri





Saraydan şehirin görünümü













Bu dağların arka tarafında deniz var. Yazın denize girerken aynı zamanda dağa çıkıp kayak yapabiliyorsunuz.
Sarayı gezdikten sonra Sacromonte adı verilen Çingene mahallesini gezdik. Eskiden çingeneler kayadan yontulma evlerin içinde yaşarlarken günümüzde ise tek katlı beyaz boyalı evlerde yaşıyorlar.
Endülüs Emevileri zamanında çingenelere dokunulmamış ve serbestçe dolaşmaları, dinlerini yaşamaları sağlanmış. Granada işgal edildiğinde bir çok Müslüman çingenelerin arasına karışmış. Bu yüzden de çingeneler arasında Müslümanlara karşı hala bir sempati duyulmaktaymış.
Akşam yemeğinden sonra Sacromonte'de çingenelerin yaptığı Flamenko gösterisini izledik. Çok acılar çekmiş olduklarını anlatan ağıtlarıyla beraber danslarını ilgiyle izledik.










Resim: Eski çingene evlerini gösteren, bol çanaklı çömlekli bir ev..

Hiç yorum yok: