8 Eki 2009

Yoğurt Yapmak




Çoğunluk herhalde sütten yoğurt yapmayı biliyordur ama ben dün hayatımda ilk defa yoğurt yaptım :)) Çok kolaymış oysa ben çok zor birşey sanıyordum.. Böyle değişik püf noktaları vardır, onu kaçırmamak lazımdır falan sanıyordum :)) Hiç öyle değilmiş..
Malum burası yabancı yer, bizim marketler gibi yoğurtları büyük kaplarda satmıyorlar :))Yoğurtları hem küçük hem de süte göre daha pahalı..Tabi aldığımız da bize bir gün zor yetiyordu.. Neyse sonunda kendi yoğurdumuzu kendimiz yapalım dedik..
Neyse nasıl yapsam derken, eşim meğer biliyormuş :)) Bana da o öğretti desem gülermisiniz :))
Neyse önce sütü kaynatıyorsunuz..Yani taşmasına yakın ocaktan alıyorsunuz..Sonra biraz ılımasını bekliyorsunuz..Çok ılık olmasın ama çünkü havalar şuanda çok sıcak değil..
Neyse ben bu kaptaki kadar ılımış süte yaklaşık 5 kaşık yoğurt koydum , sizde kendi kabınıza göre yoğurt miktarını göz kararı ayarlarsınız işte.. karıştırıp ağzını kapattım..
Daha sonra üstüne havlu, battaniye yada çarşafla (ne olursa artık problem değil yeterki sıcak tutsun onu) bir güzel sarıyorsunuz, odanın içinde bir köşede bekletiyorsunuz.. Sakın olmuş mu diye, arada gidip ağzını açmayın :)) 12 saat sonra etrafındaki örtüleri çıkarıp buzdolabına koyuyorsunuz (koymadan önce hemen bir açıp tutmuş mu diye bakabilirsiniz)..
Yoğurdunuzu buzdolabına sabah koyduysanız akşam yemeye hazırdır :) Çok basit dimi :))
İstanbul'da da yapmayı düşünüyorum..Hem daha sağlıklı olur hem de katkı maddesi içermemiş olur...
Bu arada yoğurdu yaptınız ama açıp baktınız ki cıvık olmuş yada tutmamış diyelim sakın atmayın.. Bir kaba kaynar su koyun ve yoğurt kabınızı içine oturtun..Etrafını yine iyice sarın ve cıvıklığına göre o kabın içinde bekletin.. Mesela çok cıvıksa ,hala süt kıvamındaysa daha çok bekletin (8-9 saat kadar.)..Yoğurdunuz tutacaktır :)))

6 yorum:

cingifilli dedi ki...

canım bende hiç yapmadım.ama en sağlıklısıymış.danoneye bayılıyorum ama süt tozundan yapılıyomuş marketteki çoğu yoğurt.
enkısa zamanda denicem.
afiyet olsun.

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

gerçekten yapması çok kolay..birde biraz geçince ekşiyor ya gerçek yoğurtlar işte ona bayılıyorum :)) marketten aldıklarımızda böyle birşey nerdee,artık ne konuyorsa..

zeynepin sesi dedi ki...

ben de çok merak ediorum..madem bu kadar kolay diosun,yapiim ya,özendim bak şimdi :)

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

canım yap mutlaka gerçekten kolay.. mucize gibi birşey :)))

meltem dedi ki...

merhabalar ben de 7 yıldır kendi yoğurdumu kendim yapıyorum annemden öğrendiğim bi yoğurt çokda lezetli oluyo bide böyle deneyin derim emin olun beğeneceksiniz 5 kilo sütü kaynmaya yakın ocaktan alın soğumaya bırakın soğuyup soğumadığını anlmaka için parmağınızı batırıp 15 sn bekletin yanmıyorsa parmağınız tamamdır şimdi geldik sütü yoğurda dönüştürmeye yarım tatlı kaşığı yoğurdu süte batırın tel çırpıcı ile iyice çırpın çırptıktan sonra kapağını kapatıp sıcak olan bi yere örtüye sarın tam 6 saat sonra buzdolabına koyun 6 saati geçmesin ama üstü hafif sulu olabilir sorun değil o birazda dolapta kıvam alacak yemeye doyamayacağınız bi yoğurt hazır yoğurt gibi oluyor tadı kızım severek tüketiyo işin sırrı yoğurdun azlığı ve iyice çırpılması bunu adaşımın bloğunda sizlerle paylaşmak istedim emin olun eşinizden takdir alacaksınız saygılar

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

çok teşekkür ediyorum meltem hanım bir de sizin dediğiniz şekilde deneyeceğim :)