13 Mar 2010

Amerika'da Doğum Yapmak..

Yurtdışında doğum yapmanın çocuklar için bir çok avantajı olabileceğini biliyoruz.. Ablam da ABD 'de doğum yapmış olduğundan, ben de uzun bir süredir bunu düşünmekteyim..
Tabii yurt dışında doğum yapmak aslında çok da kolay bir süreç değildir.. Uçağa hamile olarak binmek zaten çok riskli bir durum (erken doğum riski, preeklempsi vs oluşabilir ),ayrıca doğum masrafları, eşinizin işinden izin alması , orada bir süre yaşamak gerektiği, ailenizden uzakta doğum yapmanız vs saymakla bitmez..
Ama bir çok da yararı vardır.. Mesela;
1- ABD'de doğmuşsa, çocuğunuz hem ABD hem Türk vatandaşı olacak..Böylece o 26 yaşına geldiğinde siz de Amerika da oturma izni ve green card alabilir, bundan 5 yıl sonra da istediğiniz takdirde Amerikan vatandaşı olabilirsiniz.
2-İleride çocuğunuzu Amerika'ya eğitime göndermeyi düşünüyorsanız (ki artık pek çok öğrenci üniversite eğitiminden sonra mutlaka yurtdışında master yapmak istiyor) çocuğunuzun vatandaşlık hakkının getireceği en önemli avantajlardan birisi de yabancı öğrenci statüsünde olmadan istediği üniversiteye gitme hakkına sahip olmasıdır. Ödeyeceğiniz üniversite harç bedeli yabancı öğrenci statüsündekilerin ödeyeceği miktardan çok daha az olacaktır. Bunun yanında çocuğunuz burs alabilir, mezun olduktan sonra çok daha kolay iş bulabilir.
3- Eğer çocuğunuzu Türkiye'de okutmayı istiyorsanız Türkiye'deki okullarda yada üniversitelerdeki yabancı kontejanından yararlanarak daha düşük bir puanla daha iyi bir bölüme kayıt yaptırabilir yada sadece yabancı pasaportlu öğrencilerin kabul edildiği okullara gidebilme şansına sahip olabilir.(bu degisti sanirim)
4- Amerika'da, Türkiye'de bebeğiniz için yapacağınız harcamaların yarısı yada yarısından daha az ödeyerek cok ünlü ve kaliteli markaları çok daha ucuza alabilirsiniz. Amerika'da bebek eşyaları tahmin edeceğinizden çok daha ekonomikmiş..

Hala karar verebilmiş değiliz..
Acaba tanıdıklarınız veya siz yurtdışında (ABD veya Avrupa) doğum yaptı mı? Avantajları- dezavantajları nedir? Fikirleri olanları bekliyorum..

11 yorum:

janel dedi ki...

Canim hamile misin? Benim haberim yok ya da suan sadece karar mi aldiniz:)

fioritamodatasarım dedi ki...

slm cnm :) kuzenimde aynı şeyi düşünüyor fakat geçen gün haberlerde 75bin tl gibi bi maliyetle izin çıkacağını söylediler artık kanun çıkmış yeni eskisi gibi gidip doğurulamıyormuş. sen yinede bi araştır bizede haber gelirse sana tekrar yazarım

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

@kutsal hatun, ewt canım hamileyim :) tabii hamilelik ve çocuk sahibi olmak çok değişik birşeymiş..insanın hiçbir müdahele hakkı olmuyor..yani içinde birşey var ve sağlıklı mı ne yapıyor çok bilemiyorsun..bir mucize gibi, o anda senin elinde olmayan bir gücün olduğunu anlıyor insan.. bize de beklemek düşüyor..

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

@fluffy, bu çok fazla bir ücret, ama şu var geçen gazetede okumuştum bir şirket 12 bin TL'ye herşeyi halledebiliyormuş..kaldı ki biz daha önce de oraya gittiğimiz için şirketle fln ayarlamayı düşünmüyoruz..kendimiz halledebiliriz diye düşünüyorum.. bir de ABD'de sigortası olmayan, göçmen gelmiş çok fazla insan var, bu masrafı orada kimse karşılayamaz diye düşünüyorum..

janel dedi ki...

ayy nasil sevindim bilemezsin, ins hersey yolunda gider cok tebrik ederim seni.

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

@türkancım, çok teşekkür ediyorum..
aynı şekilde umarım sen de mutlu huzurlu bir evlilik yapar, bebişlerinle güzel bir hayat yaşarsınız :)

Unknown dedi ki...

Ya Meltem'cim,ben yeni öğrendim hamile olduğunu!Çok ama çok sevindim inan!Tebrik ederim!Allah inşallah hayırlısıyla bebişine kavuştursun seni ve eşini!
Blogda da hiç bahsetmeyince bilemedim tabii!Ne kadarlık oldu bebiş?

Adsız dedi ki...

bunu ilk haberlerde gördüğümde "ben de amerikada dogum yapcam" diye düşünmüştüm ama o gun geldiğinde ne derim bilmiyorum:p. cocuk icin çok guzel de uzakta doğum zordur ya... hayırlısı olsun canım:)

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

@canancım teşekkür ediyorum, ewt blogda bahsetmedim, yeni yeni de duyuruyorum diyebilirim..çünkü bebek olayı gerçekten çok ilginçmiş, insan eline alına kadar gerçek olduğunu anlayamıyor sanırım..bir de sonuçta her an her şey olabilir gözüyle baktığın için çok duyurmak istemiyorsun.. yine de Allah hayırlısını versin diyelim :) ama tabii facebooktaki resimlerinden de biraz anlaşılmaya başlamıştır belki, çünkü kilo alıyorum :(

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA..İKİ AYAKLI DÜNYAM, BİR ORADA BİR BURADA.. dedi ki...

@ozzeinep, insan ilk duyunca ewt orada yapmak çok mantıklı diyor ama sonra riskleri ve zorluklarını düşününce bir daha bir düşünüyor.. bakalım o günler gelsin ki daha çok var, ona göre karar vereceğiz :)

Adsız dedi ki...

Merhaba arkadaslar ben gecen sene yaptim dogumumu amerikada ortalama 45.000 ytl civari tutttu ve hicbir sorun yasamadan allaha sukur dondum ulkeme.
www.abddogum.com sitesini incelerseniz size yardimci olacaklardir
simdiden hayirli dogumlar size